On olemassa sanonta, yksikään liekki ei sammu ilman elävää tulta. Mielestäni tämä kuvaa sitä, millainen ihminen palaa loppuun. Ihminen, ketä suhtautuu elämäänsä palavasti. Tekee työnsä täydellä liekillä, vaatii itseltänsä paljon, ruoskii itseään tekemään vielä vähän enemmän, suorittaa asioita, unohtaen siinä samalla itsensä. Uppoutuu kovastikkin elämään, unohtaen itse siinä samalla elää.

Se mikä minut tipautti pohjalle, johtui monesta ja niin monesta asiasta. Kun elämässäni epäonnistuin monia kertoja, erosin parisuhteista, kävin läpi omaan terveyteen liittyviä asioita, kohtasin väkivaltaa, avoliiton alkoholisoituneen miehen kanssa, mahdollisen lapsettomuuden, kolarin ja läheisten menetyksiä. Sitä huomasi että silloin niistä selvisi, mutta en silloin vielä tajunnut että on asioita mitkä traumatisoivat ihmisen. Jollei traumoja, tunteita ja pettymyksiä ja anteeksiantamisia käydä läpi. Nämä elämän vastoinkäymiset muodostavat siinä samalla sisälleni tikittävän pommin, mikä odotti sitä hetkeä että voisi räjähtää. Se mistä räjähdys sai kipinää, tarvitsi käynnistyäkseen eron, opiskelun ja työn päällekkäin (suorittamisen), ajokortin ajamisen, oman terveyden menettämisen, läheisen ystävän vakavan sairastumisen, hyvän työpaikan menettämisen, uuden parisuhteen, uuden kodin, sekä työharjoittelujakson, mikä piti sisällään omat pelkoni. Se alkoi erosta, mutta romahdus tapahtui kun elämässäni kaikki oli vihdoinkin hyvin. Oli hetki jolloin pystyin sisimmässäni luottamaan, että nyt vihdoinkin elämä kantaa. Minun ei tarvinnut pitää pystyssä ketään tai mitään, vaan olin löytänyt ihmisen ketä nyt piteli minua. Ja tämä ei todella ollut tietoinen valinta, mutta hyvin yleinen sellainen. Ihminen saa voimaa mitä ihmeellisimpiin asioihin, mutta väsymys tulee myöhemmin. Ja usein vielä niin, että sitä ei edes huomaa. Näin kävi myös omalla kohdallani.

Itse luin todella hyvän kirjan mikä liittyi oikeastaan tähän suorittamiseen, työssä jaksamiseen ja uupumuksesta ja masennuksesta selviämiseen. Voin lämpimästi suositella, kirja on: Arto Pietikäisen: Joustava mieli: Vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen yliotteesta.