Kun viikottainen terapia loppuu tämän viikon jälkeen. Ajattelin tehdä jonkinmoisen yhteenvedon selviytymiskeinoista mitä olen itse oppinut ja sisäistänyt ja kokenut toimiviksi. Asiat on sitten helpompi muistaa, kun niitä joskus vastaissuudessa tarvitsee. Keinoja on monia ja ei ole vain yhtä ja oikeaa.

Rentoutuminen: Syvähengitys, palleahengitys ja koko vartalon lihasten rentoutus, sauna.

Liikkuminen: Liikkuminen auttaa pysymään läsnä, se toimii stressinhallinnassa ja stressin poistajana. Se poistaa masennusta ja lisää mielihyvän tunteita. Se lisää kestävyyttä ja kohottaa kuntoa.

Kysymykset: Mitä minulle kuuluu? Haluaako kehoni kertoa jotakin? Väsynyt? Stressaantunut? ..aika pysähtyä ja antaa aikaa itselle.

Uni: Unen merkitys on tärkeä, jos on unettomuutta on hyvä muistaa, että myös pienemmilläkin unilla pärjää. Säännöllinen nukkumaan menoaika, auttaa sisäistä kelloa nukahtamaan.

Muutokset: Muutokset kuuluvat elämään ja niihin on hyvä opettaa itsensä jo varautumaan. Monesti ihmiset ovat turvallisuushakuisia, ei uskalleta lähteä pois tutusta ja turvallisesta. Vaikka turvallisuuden pitäisi löytyä meistä itsestämme, ei ulkopuolisten tekijöiden kautta. Vasta turvattomalla alueella, pääsemme näyttämään itsellemme, että siipemme kantavat. Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen useinkin silloin aukeaa. On hyvä opetella näkemään tämän uuden oven mahdollisuudet.

Luonto: Luonnolla on positiivinen vaikutus mieleen ja kehoon. Vuodenaikojen aistiminen ja aurinko (:

Läsnäoleminen tässä hetkessä: Läsnäolon opetteleminen on tärkeä taito, vain sitä kautta voi oppia nauttimaan tästä hetkestä murehtimatta huomisesta. Kuuntele, haistele, katsele, maistele, tunnustele, aisti...keinoja on monia.

Puhuminen: Tuo ulos päin pahaa oloa, vahvista silti hyvää. Kirjoittamalla voit purkaa myös tunnelukkoja, tunnekirjeet, auttavat tunteiden käsittelyssä. Piirrä, kirjoita asioita paperille, se auttaa hahmottamaan asioita kokonaisuutena.

Lukeminen: Lue kirjoja jotka rakentavat.

Ystävät: Ystävien merkitystä, ei koskaan kannata vähätellä. Jokaisella meillä pitäisi olla edes yksi ystävä, joka kuuntee ja kuulee.

Värit: Turhaan ei puhuta värien merkityksestä mieleen. Korosta sitä väriä, mitä kaipaat.

Musiikki: Laula, tanssi ja kuuntele ja käsittele asioita musiikin kautta.

Kirkasvalolamppu: Piristää pimeimpään aikaan. Auttaa myös nukkumiseen.

Hiljaisuus ja yksinoleminen: Auttaa jäsentämään ajatuksia.

Pelkojen kohtaaminen: Pelko on ajatus ja usein aiheeton, pelot on hyvä kohdata. Vain sitä kautta löytyy varmuus, että voi selvitä. Pelko on itsenisuojelun keino, siitä voin kiittää pelkojani. Mutta voin sanoa myös peloilleni, kiitos että suojelet minua. Mutta en halua että estät elämästä elämääni. On hyvä oppia tarkkailemaan pelkoja, katsele niitä mielikuvissa talon ikkunan lävitse tai mielikuvien kautta teatterissa elokuvakankaalta. Pelkommekin tulevat ja katoavat samalla tavalla. Itse kuvittelen, että kohtaan pelkäämäni asian rauhallisin mielin. Suljen silmäni, hengitän rauhallisesti , saatan piirtää tai tehdä siitä jopa kertomuksen. Tämä ei poista pelkojani, mutta samalla luon aivoihin uusia kytkentöjä jonka avulla rohkeuden harjoittaminen on helpompaa ja saan pelkoihini etäisyyttä.

Mielikuvaharjoitukset: Niiden kautta saa etäisyyttä tunteisiin ja ajatuksiin.

Ajattele positiivisesti: Vaikka joskus on tunteita, kuin elämä olisi kadottanut värit. Yritä silti nähdä joka päivässä ainakin 10 hyvää asiaa jo aamulla herätessäsi ja kirjoita nukkumaan mennessä 10 asiaa, missä olet onnistunut. Aivoja voidaan kouluttaa positiiviseen ajatteluun. Ruoki sitä, millaiseksi haluat. Tee asioita, mitkä ovat kivoja ja tuottavat mielihyvää, palkitse ja rakasta itseäsi.

Ruoka: Älä unohda ruuan merkitystä ja vitamiinien. Pimeään aikaan D-vitaaminien tarve on suuri.

Tunteet: Salli tunteesi, älä koe niistä huonoa omatuntoa. Kulje tunteiden läpi ja kohtaa ne, rakasta itseäsi.