Fsh arvojesi perusteella voidaan todeta, että sinulla on vaihdevuodet! Näin se elämä etenee. Enkä ole edes vielä lähellä 50-vuotta. Vaihdevuodet ja uuteen elämän vaiheeseen totuttelu. 

Vaihdevuosien aikana lihasten määrä kudosmassasta vähenee ja lihasten laatu heikkenee. Vastaavasti rasvan määrä kehossa kasvaa herkemmin, ellei ryhdytä voimakkaisiin vastatoimiin. Karkeasti sanottuna kilo/vuosi. Käytännössä se tarkoittaa liikunnan määrän lisäämistä. Onneksi itse olen liikkunut jo vuosia ja liikun edelleen. Rakastan liikkumista. 

Unettomuutta, mielialan vaihtelua, rytmihäiriöitä, keskittymisongelmia, nivelsärkyä, muistiongelmia, painonhallinnan vaikeutumista, nivel- ja lihaskipuja, mielialaoireita, pahenevia PMS-oireita. Nämä kaikki voivat olla merkkejä vaihdevuosien alkamisesta. Muistan kun vuosia sitten sanoin jo lääkärille, että minussa taitaa olla termostaatti rikki. Lääkäri oli sitä mieltä, että olin liian nuori vaihdevuosiin. Vaikkakin kyse on jo silloin ollut esivaihdevuosioireista. 

Vaihdevuodet ovat usein iso myllerrys naisen elämässä. Oireista tunnetuimpia ovat kuumat aallot, mutta on tärkeä osata tunnistaa myös muut oireet. Työkaverini sanoi. että hän luuli tulleensa hulluksi. Syy olikin vaihdevuodet. Kuukautisten loppumista edeltää yleensä 4−10 vuoden ajanjakso, jolloin kuukautiset usein ensin tihenevät, jonka jälkeen kierto alkaa pidentyä tai kuukautiset jäävät toisinaan kokonaan pois. Vaihdevuodet voivat siis alkaa jo 40 tietämissä. Joillakin jopa sen alle.

Monilla naisilla vaihdevuosioireisiin auttaa terveellinen ruokavalio, läheisten tuki ja ymmärrys, tunteiden käsittely ja asioiden hyväksyminen, hien pintaan tuova liikunta tai esimerkiksi pilates. Toisilla helpotusta tuo kofeiinin, alkoholin tai voimakkaiden mausteiden välttäminen. Krapula tulee vaihdevuosien aikaan herkemmin. Koska elimistön nestemäärä vähenee. Sen olen itsekin huomannut. Moni on kertonut, että alkoholin oton jälkeen kärsii suunnattomista kuumista aalloista ja hirvittävästä yöhikoilusta, Huvittavinta, että siihen riittää jo yksikin pieni tilkkanen. Ei monta pullollista.

❤️
Estrogeenin määrän muutokset aiheuttavat autonomisen hermoston toiminnassa muutoksia, joiden johdosta muun muassa elimistön lämmönsäätely häiriintyy. Tämän muutoksen naiset kokevat yleensä kuumina aaltoina, joihin liittyy usein hikoilua. Vartalon yläosista alkavaan yleensä kaulalle ja kasvoihin nousevaan kuumaan aaltoon liittyy usein myös pulssitason nousu, vaikka verenpaine ei kuitenkaan tilanteessa nouse Kutiseville tai kuiville limakalvoille helpotusta voi saada apteekista ilman reseptiä myytävistä paikallisestrogeenivalmisteista. Estrogeenituotannon väheneminen aiheuttaa myös lihas- ja luukatoa, minkä takia on tärkeää tarvittaessa käyttää kalsium- ja D-vitamiinilisää. 

Toiset tulevat ärtyisiksi, pinna on paljon herkempi, toiset taas jäävät sohvaperunoiksi, ettei mikään voisi vähempää kiinnostaa. Alakuloisuus, paniikin tunteet ja lamaantuminen ovat hyvinkin tyypillisiä alkuvaiheen oireita. 

”Paras tapa valmistautua vaihdevuosiin on huolehtia painonhallinasta. Ylipaino pahentaa vaihdevuosioireita ja etenkin vyötärölle kertyvät vatsamakkarat ovat monen muun sairauden riskitekijä. 

Elimistön pitöisi saada myös kylliksi kalkkia, joko ravinnon mukana tai tabletteina. Syy on se, että vaihdevuosien aikana  parin vuoden ajan luumassaa saattaa hävitä jopa 5 prosenttia vuodessa. Se on aika paljon. Tämä johtuu estrogeenituotannon vähenemisestä. Keskimääräinen häviämisprosentti on kaksi vuodessa.

Vaihdevuosiin asti naiset ovat melko hyvin suojassa sydän- ja verisuonitaudeilta, kiitos estrogeenituotannon. Vaihdevuosien jälkeen tilanne muuttuu, ja sydänsairauksista tuleekin usein naisten todennäköisin kuolinsyy. Estrogeenihormoni antaa jonkin verran energiaa, joten kun sen tuotanto loppuu, joillakin naisilla väsymisen tunteet lisääntyvät, joillekin taas tulee unihäiriöitä.  Suuri osa naisista kokee vaihdevuosien aikana myös hikoilupuuskia.

❤️
Kun ikää tulee, iho kuivuu kollageenin menettäessä vähin erin joustavuutensa. Estrogeenin puute saattaa jonkin verran nopeuttaa tätä tapahtumaa ja estrogeenikorvaushoito hidastaa sitä. Tosin hyvin rajallisesti siksikin, että myös perintötekijät vaikuttavat kollageenin laatuun. Onneksi aloitin säännöllisen kasvohoidon ja laadukkaat ihonhoidosta tuotteet jo vuosia sitten. Nyt sen huomaa miten tärkeää se oli. Estrogeenikorvaus ei auta enempää kuin ihovoiteet ja terveet elämäntavat. Ihostaan huolehtii parhaiten, kun ulkoilee ja nukkuu tarpeeksi ja syö terveellisesti sisällyttäen ruokavalioon marjoja, vihanneksia ja E-vitamiinia. Auringon ottoa pitäisi välttää ja ehdottomasti suojata iho aurinkovoiteilla. Tupakointi on yksi pahimmista rypistäjistä. Viimeistään vaihdevuosien aikana kannattaisi lopettaa. 

❤️
Menopaussi-sana tulee kreikankielisistä sanoista mĕn tai menos, joka tarkoittaa kuukautta, ja  pausis, joka tarkoittaa pysähtymistä. Ja näin se on, vaihdevuodet tietyllä tapaa pysäyttää. Elämässä alkaa uusi vaihe. 

Vaihdevuodet ei ole sairaus vaan luonnollinen, naisen elämänkaareen kuuluva ajanjakso. Tämän ajanjakson kokee elämässään ihan jokainen nainen.  
❤️

FBB6525C-9991-454D-B9F1-A30A99CEFB15.jpg