Suhtaudut itse itseesi niin, miten vanhempasi ovat suhtautuneet sinuun ollessasi lapsi. Jos vanhempasi on ollut sinua kohtaan vaativa, olet myös itseäsi kohtaan vaativa. Jos vanhempasi ei sallinut tunteitasi, et myöskään itse osaa kohdata tunteitasi. Jos vanhempasi ei asettanut sinulle rajoja, et myöskään itse osaa asettaa itsellesi rajoja. Suhtaudut maailmaan niin miten vanhempasi on suhtautunut maailmaan. ❤️

Mitä enemmän kohtaat pimeyttä menneisyydestä, sen suurempi on valo joka tulee sen kautta. Sanoi terapeuttini, kun pyyhin kyyneleitäni nenäliinaan. Kuluneet kolme päivää ovat olleet hyvin tunteellisia. Opintojen kautta pääsimme kosketuksiin omien pelkojen ja traumojen kanssa, Ei ole helppoa kohdata tunteita mitkä tekevät kipeää. Tunteet ovat kuin kerroksia. Kun alat kuorimaan pintaa, pääset kosketuksiin toisen tunteen kanssa. Usein esimerkiksi vihan tehtävä on suojella ja kun kohtaa tunnetasolla vihan, saattaakin alta paljastua suru. Terapeuttini mukaan häpeään sidottu viha on voimallista ja sen kohtaaminen ja purkaminen saa ihmisen usein hämilleen. Varsinkin jos ei koskaan ole ollut yhteydessä tunteisiin. Ahdistuneena taas aivojen on vaikeaa levätä. Koska ihminen on korostetun tietoinen ympärillä olevista uhista. Tunnetila on niin vahva, että se voi musertaa alleen voimallaan. Häpeä ja syyllisyys taas herkästi sekoittuvat, sillä ne usein sekoittuvat samaan tekoon. Syyllisyys liittyy usein siihen, mitä olen tehnyt muille. Häpeä taas kuvaa sitä, mitä olen itsessäni. Syyllisyys katsoo ulospäin ja häpeä sisäänpäin. Tunteita mitä ei ole aina niin mukavaa kohdata ja tunteita mitä on vaikeaa välillä jopa itsessään tunnistaa. Kaikki nämä edellä mainitut tunteet kuitenkin estävät ihmistä elämästä täysipainoista elämää. Ne sitovat ja kahlitsevat. Jollei ihminen ole niistä tietoinen ja työstä niitä itsensä kanssa. 


Mä koen, että omalla kohdallani ei ollut vaihtoehtoa. On ollut pakko repiä juuret irti maasta ja luoda itsensä uudelleen. Löytää se tasapaino omien tarpeiden ja saavutusten välille. Tämä prosessi ei ole ollut helppo. On ollut hetkiä jolloin olen huutanut tuonne yläkertaan, että voisitko antaa sen helpomman tien kulkea. Yrittänyt tukahduttaa tunteeni ja haudata vihani ja suruni ja lopulta todennut, että sen kautta en löydä rakkautta. Ja lopulta vasta se rakkaus itseäni kohtaan tekee minusta parhaan version itsestäni. Se auttaa löytämään tasapainon ja myös haastamaan pelkoni ja rajoitteeni. Se saa ottamaan askeleen eteenpäin ja uskomaan, että näin sen täytyy mennä.