Näen paljon unia. Uneni ovat usein levollisia. Näen harvoin painajaisia. Näen joskus myös enneunia. Unet osoittautuvatkin tärkeiksi elämän kriisivaiheissa, kun etsimme turvaa ja pohdimme, minkälaisia ratkaisuja meidän pitäisi tehdä elämässämme tehdä. Kuuntelemalla uniamme voimme tavoittaa itsestämme, elämästämme ja ihmissuhteistamme pimentoon jääneitä puolia ja tunteita. 

 

Näin vuosia unia, missä kävin aika usein ensimmäisen exäni kodissa. Hänen, joka sai aikaan sisimpääni syvät haavat alkoholin kautta. Joskus hän oli unessa paikalla. Joskus ei. Oli vain tyhjä koti. Mitä kiersin unessa ja ihmettelin käsissäni olevia hänen tavaroitaan ja hänen elämäänsä, miksi hänestä oli tullut sellainen. Joskus hänen ollessaan paikalla unessa tunsin häntä kohtaan vihaa, raivoa ja joskus syvää kiitollisuutta ja helpotusta siitä, että riippuvuus minun ja hänen välillä on katkennut. 

 

Unet ovat erinomainen mahdollisuus oppia lisää omasta itsestäsi ja nykyisestä parisuhteesta. Unet viisaampia kuin me itse. Ne ovat ainutkertaisia, henkilökohtaisia ja tärkeitä viestin tuojia. Joskus unet rohkaisevat, lohduttavat ja joskus jopa näyttävät miten meidän voisi olla viisasta toimia. 

 

Sanontaan, että unissa saatamme käsitellä negatiivisia tunteita, mitä päivän aikana on työnnetty alas. Tai elämässäsi on joku ihmissuhde, joka löyhästi muistuttaa entistä kumppania, voi tuoda entisen kumppanisi uniisi alitajunnasta. 

 

Viime yönä näin unta exästäni. Unessa exäni tarjosi minulle kyytiä ja lähdin hänen matkaansa. Unen tunnemaailma oli erilainen kuin ennen. Olin rauhallinen. En halunnut kokea vihaa. En tuntenut pelkoa. Yritin ymmärtää ja antaa kuin mahdollisuuden sopuun. Tiesin, että enää ei tarvitse pelätä. Ympärillä oli muitakin, joihin pystyin nyt tukeutumaan. Alkoholin sävyttämään elämään ei tarvinnut sitoutua kuin hetkeksi. Koska koin unessa olevani nyt turvassa. Siltä on tuntunut tällä viikolla ensimmäisen parisuhdeterapian jälkeen, sisimmässä tuntuu kuin olisin turvassa ja kuin lopullinen anteeksianto menneisyyteni kanssa olisi nyt käynnissä. Sekä eräänlainen muutosprosessi nykyisessä suhteessani.

 

Unien avulla ihmismieli käsittelee elämän peruskysymyksiä. Sellaisia ovat esimerkiksi rakkaus, ystävyys, luopuminen, kuolema, kaipaus, suru sekä ymmärretyksi ja hyväksytyksi tuleminen. Toisinaan unen tunteet ovat koettavissa unissa suoraan, mutta usein tunteet saavat unikuvissa symbolisen hahmon.

 

Lipulta ehkä tärkeintä onkin se, että kukaan muu ei yritä tulkita ja selittää unennäkijän unta yläpuolelta. Vain unennäkijä itse tietää, mikä on hänen kannaltaan unessa on olennaista.

 

❤️