Terveys ja hyvinvointi. Siinä kaksi itselleni niin tärkeää asiaa. Aina näin ei ole ollut ja pidin nuorempana terveyttä kuin itsestäänselvänä asiana. Olen isältäni saanut perintönä kiinnostuksen siihen miten voin itse edesauttaa kehoani voimaan paremmin saaden sen parantamaan kuin itse itseään ja tullut näiden vuosien aikana vain varmemmaksi siitä, että ihminen voi itse auttaa itseään voimaan paremmin. Ja mielestäni jokaisella meillä siihen pitäisi olla oikeus. On väärin, että joku muu määrää miten minä haluan parantaa itseni tai miten minä voin. Tämän takia aivan jokaisen pitäisi kirjoittaa kansalaisaloite; Täydentävät hoidot kaikille,https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5011 

Tiedätkö, että vain 5% sairauksia on sellaisia mihin emme voi itse vaikuttaa millään tavalla. Kaikkeen muuhun voi. Ei ole mikään uusi asia, että suurin osa sairauksista saa alkunsa matala-asteisen tulehdustilan kautta. Sillä mitä syömme, on valtava merkitys hyvinvointimme. Meillä on viisas keho joka pyrkii itse parantamaan itsensä parhaansa mukaan. Kehomme on jopa niin viisas, että se osaa kertoa mistä sillä on tarve. Jos yhtään osaamme kuunnella sitä. On tärkeää löytää yhteys itseensä. Silloin usein myös saa vastauksen mikä on mieliteon takana. Suomi vain maana on hiukan ”takapajula” asian suhteen. On maita missä verikokeiden kautta  testataan aina myös ihmisellä olevia puutostiloja. Suomessa taas tällä tutkimuksella on hintansa. Osaaminen lääkäreillä keskittyy lähinnä lääkkeiden toiminnan ymmärtämiseen ja niiden myyntiin. Monesti on jopa niin, että oireiden tutkiminen ei kiinnosta, kun vain käteen voidaan antaa kasa lääkkeitä. 

Olen koko ikäni sairastunut pitkäaikaissairautta. Jo vuosia sitten lisäsin ruokavaliooni hivenaineita ja vitamiineja millä pystyin itse edesauttaa suolistoani ja kehoani voimaan paremmin ja miten pystyisin pitämään ilman hormoneita sairauttani kurissa. Silloin en vielä ollut niin perehtynyt ruokavalion merkitykseen sairauksien hoidossa kuin mitä olen tänään.  Vaikka löysinkin paljon asiasta tietoa ja tein muutoksia ruokavaliooni. 

Liityin erilaisiin vertaistukiryhmiin sairauteni alkumetreillä. Huomasin, että ne ryhmät missä vain voivoteltiin ja jaettiin sairauden pahaa oloa pahensivat myös omaa oloani. Ne tukivat itse sairautta. Kun taas ne ryhmät missä keskittyminen pysyi identiteetissä, ei sairaudessa tuki omaa parantumistani. 

Itse näen nykyisin itseni kokonaisuutena. Mikä pitää sisällään kehon, mielen , ruokavalion, liikunnan, henkisyyden ja vapaa-ajan ja tärkeintä on ollut löytää vastapaino tämän kokonaisuuden välille. Solukalvot reagoivat meidän sisäiseen puheeseen. Se mitä ajattelen itsestäni, vaikuttaa siihen mitä minusta tulee. Ruoka taas antaa signaaleja soluillemme, se voi kääntää geenejä päälle tai jopa pois päältä. Kaikki kehon prosessit vaativat suojaravinteita, energiantuotannosta ajatteluun ja liikunnasta palautumiseen. Jota kunnon ruoka tarjoaa kun taas huono ruoka kuluttaa. 

Entisen ajattelun mukaan kaiken pahan juuri on ollut rasvat. Nykyisin taas tiedämme, että oikeanlainen rasva ja kylmäpuristetut öljyt on arvokas ravintoaine. Ja ihminen tarvitsee kunnon rasvahappoja pysyäkseen terveenä . Suoliston kunto on kaiken perusta. Sen kautta elimistö pystyy hyödyntämään ravintoaineet. Aivot ovat sidoksissa suolistoon. 

Olen  jo vuosia sitten muuttanut oman ruokavalioni täysin. Olen lukenut paljon asiasta ja imenyt tietoa eri lähteistä ja käynyt läpi kursseja ja luentoja. Vuosittain käyn mittaamassa veriarvot missä näkee myös elimistön puutostiloja. Kädessä juuri saamani tulokset mihin olen enemmän kuin tyytyväinen lukuunottamatta yhtä arvoa, alhaista ferritiiniä. Ruokavalioni on ollut jo vuosia aika terveellinen ja säännöllinen ja olen tukenut elimistöäni luontaisilla hivenaineilla ja vitamiineilla. Menen tässä lähiaikoina myös ravitsemusterapeutille jonka kanssa käydään läpi ravitsemusta enempi. Tarkoitus olisi löytää ruokavalio mikä tukee hormonitoimintaani toimimaan paremmin. 

❤️